Verzetsmonument

Door Ruben Scheepstra, Kevin van der Veen en John van Dijk van Dockinga College

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Dokkum (gemeente Dongeradeel) is een abstract beeld van natuursteen. Midden in de sculptuur is een uitsparing aangebracht, waarin een kruis is geplaatst. Het beeld staat op een bakstenen plateau, waarop twee witte plaquettes zijn bevestigd. Het beeld is 3 meter hoog, 1 meter breed en 30 centimeter diep. Het plateau is 1 meter 50 breed en 2 meter diep.


Peter Gelenscer

Onthulling
Het monument is onthuld in 1965.


Dokkum - In Dokkum zijn gisteren de twintig mannen herdacht die precies 65 jaar geleden op de Woudweg in Dokkum zijn gefusilleerd. Een stoet van leerlingen, verzetsstrijders en nabestaanden liep langzaam en in stilte van het Dockinga College naar het oorlogsmonument aan de Woudweg. Daar legden scholieren Colin Krul en Tom Seinstra uit klas 2d-vmbo een krans.


Leerlingen uit de tweede klassen van het Dockinga College doen elk jaar mee aan de herdenking. De school heeft het verzetsmonument geadopteerd. Dit jaar was er vooraf aan de kranslegging een speciale bijeenkomst in ’t Omnium. Onder begeleiding van muziek die door een groepje leerlingen was ingestudeerd, las directievoorzitter Henk Stam de namen van alle twintig slachtoffers voor.

De executie was een Duitse represaille maatregel voor een bevrijdingsaktie van het Verzet op een gevangenentransport bij het nabij gelegen dorp de Valom, een paar dagen daarvoor. Hierbij sneuvelden twee Duitsers.
Op de twee naamplaten bij het betonnen monument zijn de namen van de slachtoffers vermeld met de geboorte data.

< >