Molen (Zeldenrust)

Door Iteke, Ivanka and Berber van CBS de Hoeksteen

Waarom over de molen?
Omdat het ons interessant onderwerp leek en we keken er wel eens na en we dachten waar staat het hier? En waarvoor word het nu nog gebruikt? En nu konden we het uitzoeken. Ook hoorden we dan meneer Banga er heel veel over wist dus hebben we hem ook geïnterviewd.


Informatie over de molen
De windmolen Zeldenrust in Dokkum is gebouwd in 1862. De molen is een achtkantige stelling molen dat betekend dat de molen 8 kanten heeft aan de onderkant. De functie is een koren molen. De eigenaar is monumentenbehoud Dongeradeel. De molen staat aan de westkant van Dokkum op het Baantje bolwerk. De molen is een rijksmonument en kan vanuit vrijwel de hele binnenstad gezien worden.


Geschiedenis
De Zeldenrust is gebouwd in 1862 als opvolger van een afgebrande molen. Vroeger werd de molen gebruikt om graan te malen. Toen de vroeger molenaar de molen in 1966 aan VVV Dokkum verkocht was de molen in een slechte staat. Omdat de molen in een slechte staat was moest de molen worden stop gezet. In Augustus 2010 werd de kap van de molen verwijderd, deze moest grondig worden herstelt. Op 12 Mei 2011 is de gehele gerestaureerde kap er weer opgezet. En dat koste 303.000 euro.
De molen word nu eigenlijk alleen nog maar gebruikt als een soort museum om mensen te laten zien hoe dat vroeger werkte.


Weetjes
Wist je dat:
Honderd jaar geleden waren er nog 10,000 molens in Nederland stonden?
In Nederland er wel 1048 windmolens en wel 108 watermolens staan?
De oudste molen 566 jaar is?
De meeste molens staan in Zuid-Holland (ongeveer 220 molens)?
Er ongeveer 35 in de omgeving van Dokkum stonden?
Men. Banga molenaar is op de Zeldenrust
Meneer Banga heeft ook boeken over molens geschreven?

< >